top of page

ATLETIEK

BIJEENKOMSTEN EN TRAININGEN Welkom om deze discipline te ontdekken en uit te proberen.

U wordt verwacht door Francois MAINGAIN


Woensdag van 12u tot 13u30 in het Koning Boudewijnstadion

Werk aan cardio en uithoudingsvermogen


Vrijdag van 11.00 uur tot 12.30 uur in het Stade Victor BOIN

Werptechnieken leren.

ASCTR-run.png

MEER INFORMATIE ... GESCHIEDENIS VAN ATLETIEK

Van alle sporten is atletiek waarschijnlijk de oudste en biedt zeker de meeste variatie.

Sinds de oudheid en zonder het te weten, beoefende de mens atletiek om zichzelf te voeden, maar ook om aan gevaren te ontsnappen en zichzelf te redden.

Atletiek is ook de nummer één Olympische discipline en vereist een minimum aan uitrusting.
De praktijk is verdeeld in twee grote groepen die zich vermenigvuldigen in verschillende evenementen: races en competities. Races omvatten de sprint van 100 tot 400 meter, de halve fond van 800 tot 3.000 meter en de afstand van 5.000 meter en meer.

De sporten die worden beoefend door gehandicapten ontstonden in Engeland na de Tweede Wereldoorlog in Stoke Mandeville. Het was bij de CTR van het Brugmann Ziekenhuis dat de eerste atletiekafdeling werd opgericht.

Dit was, na boogschieten en basketbal, de derde discipline die werd gehonoreerd in het revalidatieprogramma
van deze eenheid die gespecialiseerd is in de behandeling van ruggenmergletsels en andere ernstige ongevallen.

In 1960 nam een ​​in afgestudeerde lichamelijke opvoeding, Roger HOUBEN, het initiatief van deze sectie.

Dit buitengewone personage was trainer bij atletiekclub "Excelsior" waarmee ASCTR altijd bevoorrechte contacten heeft gehad. Roger HOUBEN was ook een nationale trainer en werd later een van de Belgische Sportfederatie voor Gehandicapten. Deze goochelaar, gepassioneerd en goudsmid in het veld legde zich met liefde en geduld maar ook met wat succes toe om gehandicapten naar zijn sport te trekken. Ondanks de moeilijke structurele omstandigheden oogstte het na enkele maanden al de eerste successen.

Ik zie hem nog steeds in de Brugmanntuinen of bij slecht weer in de gangen van de CTR rijdend in een rolstoel om een ​​voorbeeld te stellen. Voor de worpen had hij gelukkig het grasveld dat het dichtst bij het centrum lag,
maar het werd al snel te krap, vooral voor de discuswerpen en enkele gebroken ramen dwongen de vriend Roger om elders asiel te zoeken.

Het is zonder aarzelen richting zijn club van Excelsior dat hij zich oriënteerde op de worpen.

Deze worden nog steeds gedaan in het Victor BOIN-stadion voor onze nieuwe hal.

De eerste wedstrijden met jury, in het begin niet officieel, vonden ook plaats in het Victor BOIN-stadion vanaf april 1966; Ik nam als scheidsrechter deel met drie officiële collega's van de LRBA.

De eerste echte officiële wedstrijd vond plaats tijdens een atletiekbijeenkomst in Vorst op 3 oktober 1970 en de eerste ontmoeting tussen mensen met een handicap vond plaats in het Victor BOIN-stadion in april 1972.

Met zijn atleten behaalde Roger HOUBEN een buitengewone prijzenlijst.

Op Paralympisch niveau moest België echter wachten tot 1972, tijdens de Paralympische Spelen in Heidelberg,

om zijn eerste medailles in atletiek te behalen.

Voor ASCTR was het in 1976, in Toronto, met drie gouden medailles gewonnen door Achiel Braet in gewicht,

discus en speer en door Annie Cornil, die uit Canada een gouden medaille op de 60m en zilver bracht. meer

dan 800 m in een rolstoel.

4 jaar later waren dezelfde twee atleten aanwezig in Arnhem (NL) 1980. Ter gelegenheid van een bronzen medaille op de rolstoelslalom, uitgereikt aan Annie Cornil en twee gouden medailles bij de discuswerpen en gewicht voor een zilveren speer op naam van Achiel Braet. Waarna onze twee filialen hun outfits weer terug deden, maar de opvolging liet niet lang op zich wachten. Roger had de kwaliteiten ontdekt van een nieuwe ster die niet schoot: Marie-Line Pollet. Marie-Line, een veelzijdige en atletische allrounder, was supergetalenteerd. Ze had ook een stalen moreel en de woede om te winnen. In 1984 behaalde ze in Stoke Mandville (GB) een uitstekende gouden medaille in gewicht en vijfkamp, ​​maar ook een bronzen medaille op rolstoelschijf. Zijn jaar was ongetwijfeld 1988 in Seoul (Korea). Hoewel ze in een hogere categorie was geplaatst, bracht ze 5 medailles terug: goud in vijfkamp, ​​zilver op 200m en in de discus, brons op 100m en in het kogelstoten. Een prestatie die nooit is geëvenaard.

Later werd Thierry Daubresse, een been geamputeerd, wereldrecordhouder in het kogelstoten met uiteraard een gouden medaille.

Naast deze uitstekende kampioenen trainde Roger HOUBEN gedurende 4 decennia andere atleten die ook kampioen waren zoals Jacky Pirson, Jacques Seghers, Véronique Marchal, Didier Simons en onze onverwoestbare, nu veteraan, Marcel Chollot en anderen, waaronder de namen ontsnappen aan mij. Ze verontschuldigen me.

Nu ik de sectie heb hervat, na de passage van deze meester, kan ik je alleen maar verzekeren dat ik mijn best zal doen om hem niet teleur te stellen.

Dus, lieve vrienden, beproef uw geluk in deze sport. Ik sta tot uw beschikking om u te laten proeven van de geneugten van atletiek, een prachtige en diverse discipline.

logo%20simple_edited.png
bottom of page